Memiş: Yıpranma Payı Tüm Sağlık Çalışanlarını Kapsamalı
20 Aralık 2017, Çarşamba

Teşkilat Eğitim Programımızda konuşan Genel Başkanımız Metin Memiş, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının sorunları ve kazanımlar hakkında önemli açıklamalar yaptı.  

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının fedakarlıklar göstererek vatandaşa hizmet verdiğini hatırlatan Genel Başkanımız Metin Memiş, vatandaşın sağlık hizmeti alımı ve memnuniyetinin 2002 yılından günümüze büyük bir artış gösterirken sağlık çalışanlarının istihdam ve çalışma koşulları konusunda sıkıntılar çektiğini belirtti. Sağlık çalışanlarımız için Cumhurbaşkanımızın 2014 yılındaki Sağlık-Sen programımızda yaptığı konuşmayı hatırlatan Metin Memiş sözlerine şöyle devam etti: “Sayın Cumhurbaşkanımız; “sizler umudun adısınız” diyor “her birinizden tek tek Allah razı olsun diyorum. Her birinize tek tek teşekkür ediyor, iyi ki varsınız diyorum…” ifadelerini sizler için kullanıyor.” Konuşmasında Cumhurbaşkanımızın sağlık personeline yıpranma payı sözü verdiğini verdiğini hatırlatan Memiş, Cumhurbaşkanımızın bu sözlerine karşılık bürokratların sağlık çalışanlarının hakkı olan yıpranma payı konusunda harekete geçmediklerini ifade etti. Yıpranma payının sağlık çalışanlarının en temel haklarından biri olduğunu belirten Memiş, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde yıpranma payı çıkana kadar Sağlık-Sen olarak bu konuda mücadele vermeye devam edeceğimizi söyledi.  

MEMUR-SEN VE SAĞLIK-SEN ÖNCE ÜLKEM DEMESİNİ BİLİR

Sonuna kadar taleplerimizin takipçisi olduğumuzu ve belirli kazanımlar elde ettiğimizi belirten Memiş, “Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak masaya oturduğumuzda hakları geliştirme konusunda süreci en güçlü şekilde inşa etmede en ufak bir zafiyet yaşatmadık. Memur Sen ve Sağlık Sen’in yetki döneminde elde ettiği kazanımlar, çalışma hayatına getirdiği yenilikler gün gibi ortadadır” ifadelerini kullandı. Memiş, “Hayatın doğal akışını etkileyen, ülkemize badireler yaşatmak istenilen dönemlerde milletin içinden çıkan bu hareket, sağduyusunu konuşturmayı, önce ülkem demesini bilir” dedi. “Memur Sen ve Sağlık Sen olarak;  bugüne kadar sendikal mücadelenin, sonuç olduğu kadar süreç işi olarak gördük” diyen Memiş, “Sendikal kazanımlarımız sadece sonuç değildir, üstün ve kararlı mücadelelerin yaşandığı bir süreçtir. Burada esas olan mücadele azminin kaybolmamasıdır” şeklinde konuştu.

TOPLU SÖZLEŞME SÜREÇLERİNİN EN ÇOK KAZANIM ELDE EDEN SENDİKASI OLDUK

45 madde ile toplu sözleşme süreçlerinin en çok kazanım elde eden sendikası olduğumuzu ifade eden Metin Memiş toplu sözleşmede 2018 ve 2019 yılında kazandığımız kazanımları şöyle açıkladı: “Kamu görevlilerinin 2018 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 3,5; 2019 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı içinse yüzde 5 oranında zam almasını, bunun yanında enflasyon oranının zam oranından fazla çıkması halinde enflasyon farkının ödenmesini sağladık. İcap nöbet ücretlerinin tüm sağlık çalışanlarına ödenmesi için düzenleme yapılması kararını aldırdık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda yaşlı, ağır engelli ve çocuklara hizmet veren yatılı kuruluşlarda görev yapanlara sosyal hizmet tazminatı olarak ilave 10 puan ek ödeme (101 TL) verilmesini sağladık. Yıpranma payı hakkındaki çalışmaların sonuçlandırılmasını karara bağladık. 663 sayılı KHK’ya tabi sözleşmeli yöneticiler dâhil tüm çalışanların ayda 5 yılda 12 güne kadar olan yıllık izinlerinden ve süt izinlerinin tamamından döner sermayeden kesinti yapılmamasını sağladık. Yükseköğretim kurumlarındaki adaletsiz döner sermaye katsayıları ile ilgili çalışma yapılmasını ve neticelendirilmesini karara bağladık. 112 çalışanlarının almak zorunda oldukları eğitimlerde geçen sürelerinde döner sermaye ek ödemelerinin eğitim alanlarda yılda 10 gün için, eğitimi verenlerde yılda 20 gün için özellikli birim katsayısı üzerinden değerlendirilmesini sağladık. Tüm sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerinin artırılmasını sağladık. Döner sermaye tavan katsayısının 1.50’den 1.70’e çıkmasını, hizmet alanı kadro unvan katsayılarının artırılmasını sağladık. Adli Tıp Kurumu’nda ve üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık personelinin tavan katsayılarının 1.50’den 1.70’e çıkarılmasını sağladık. 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarına Nakdi Yemek Yardımı yapılmasını sağladık. Son olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızdan toplu sözleşme talebimiz olan 4/C'li personelin 4/B statüsüne geçirilmesinin müjdesini aldık. Vekil ebe hemşire, kamu dışı ASE ve ASPB’deki ek ders karşılığı çalışanların da kadroya geçmesi için mücadele edeceğiz. Sendikal mücadelemiz sadece toplu sözleşme masasında sürmüyor. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın çalışma koşullarını iyileştirme temelinde tüm yıla yayılan bir mücadele yürütüyoruz. Sürekli sahadayız. Sağlık politikalarının, sosyal hizmet politikalarının hem üyelerimiz hem hizmet alan insanlar için en doğru şekilde uygulanması için aktif bir mücadele süreci yürütüyoruz.”

PAYLAŞ :