memiş: sağlıkta şiddet sona ermeli

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Genel Başkanı Metin Memiş, sağlıkta şiddetin sona ermesine yönelik caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Memiş, ayrıca görevleri başında hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının da görev şehidi sayılması gerektiğini kaydetti. 

Teşkilat ziyaretleri kapsamında Eskişehir’e gelen Metin Memiş, ziyaret kapsamında Sağlık-Sen Eskişehir Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Memiş basın toplantısında, sağlıkta şiddetten aile hekimlerine, sağlık çalışanlarının fiili hizmet zammından diğer sorunlarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. 

ŞİDDET SONA ERMELİ


Memiş, “Sağlıkta dönüşümün başlamasıyla beraber ülkemizde 11 yıldır vataş memnuniyeti merkezli bir dönüşüm süreci yaşanıyor. Bu süreçte de 2002 yıllarında yüzde 39'larda olan hasta memnuniyeti, bugünlerde yüzde 76'lara 80'lere varan ora yükselmiş durumda. 11 yıllık bu serüvende bu dönüşümün en önemli mimarları sağlık çalışanlarıdır. Ancak çalışanların bu sürede zor şartlarda, ağır koşullarda hizmet yürüttüklerini görüyoruz. 2002 yılında bir vataşımız 1.8 defa sağlık hizmeti alırken, bugün 8.2 defa almaya başladı. Sağlık çalışanlarının oranı yüzde 60 civarında artış sağladı. İş yükü artan sağlık çalışanlarının son dönemlerde özellikle şiddet olaylarıyla birlikte mesleki saygınlıklarının azaldığını ve şiddetten dolayı tükenmişlik sendromuna girdiklerini görüyoruz. Sağlık çalışanlarının hizmet verirken hasta memnuniyeti merkezli yaklaşımı nedeniyle çalışan memnuniyetinin geri pla kaldığını, çalışanların hizmet etmiş oldukları sağlıksız ortamların iş yükü ile birlikte yoğun bir çalışma süreci yaşadıklarını görüyoruz. Sağlık-Sen olarak yetkili olduğumuz 2009 yılından bu yana, sağlık çalışanlarının sorunlarını toplu görüşme ve toplu sözleşme masalarına taşıdık. Birçok kazanım elde ettik. Sağlık-Sen olarak şiddetle mücadelede bakanlıkla birlikte işbirliği yaptık. Biz sağlıkta şiddetin son bulması için caydırıcı tedbirlerin alınmasını öngörüyoruz. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi Şiddeti Araştırma Komisyonu'na taleplerimizi ilettik” dedi.

GÖREVLERİ BAŞINDA HAYATINI KAYBEDENLER ŞEHİT SAYILMALI


Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, görevleri başında hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının görev şehidi olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Memiş, İstanbul’da bir kazaya müdahale eden polis ve sağlık ekiplerine bir başka aracın çarpması üzerine ambulans şoförü ile bir polisin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Başta 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapanlar olmaz üzere sağlık çalışanları görevleri başında her an bir kaza ile karşı karşıya kalma riski taşımaktadır. O gün yayınlanan haberlerde 'Bir polis memurumuz şehit oldu, bir sağlık çalışanımız öldü' denildi. Gerçekten bu sağlık çalışanları olarak bizlerin içini acıtıyor. Sağlık çalışanları görev başındayken vefat ettiyse şehit sayılmasını ve şehitlere verilen hakların ailelerine verilmesini talep ediyoruz. İstanbul’da meydana gelen kazada hayatını kaybeden polisimiz şehit kabul edilerek, devlet töreniyle uğurlanırken, ambulans şoförü o gün unutulmuştur. Her ikisi de görevleri başında şehit olmuştur, ikisi de şehit sayılmalıdır. Bu ayrım, hemen sona erdirilmelidir. Söz konusu düzenlemeler TBMM’de görüşülmekte olan torba kanuna eklenerek en kısa sürede hayata geçirilmelidir” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA FİİLİ HİZMET ZAMMI KAPSAMINA ALINMALI


Sağlık çalışanlarının yıpranmalarına karşın, fiili hizmet zammı alamadıklarını ifade eden Metin Memiş, bir trafik kazası sonrası olay yerine gelen ekiplerden yıpranma payı alamayan tek meslek grubunun sağlıkçılar olduğunu, bir an önce düzenleme yapılarak sağlık çalışanlarına da yıpranma payı verilmesi gerektiğini kaydetti.
Sağlık çalışanlarının fedakârlıklarına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak adına 'Bedel Ödeyenler' ismiyle bir film çektiklerini hatırlatan Metin Memiş, filmdeki hikayelerin sağlık çalışanlarının yaşadığı gerçek hikayeler olduğunu belirtti. Genel Başkan Memiş, 'Sağlıkta Bedel Ödeyenler' filmi hakkında da bilgi verdi. Memiş, "Sağlık çalışanlarının bu hizmetleri yürütürken nasıl bedel ödediklerini film haline getirdik ki sağlık hizmetleri verilmeye başladığından bugüne birçok arkadaşımız ve sağlık çalışanı ağır bedeller ödedi. Birçoğu vefat etti, sakat kaldı, eşinden çocuğundan ayrı kalmak zorunda kaldı. Ben vefat eden sağlık çalışanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum" şeklinde konuştu

AİLE HEKİMLERİNE NÖBET TUTTURULMAMALI


Aile hekimlerinin sorunlarına da değinen Metin Memiş, geçtiğimiz hafta sonu aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının sorunları ve çözüm yollarını ortak akılla tespit etmek için bir çalıştay düzenlediklerini hatırlattı. Çalıştayın katılım ve sonuçları açısından son derece verimli geçtiğini belirten Metin Memiş, “İş yükü zaten ağır olan aile hekimlerine nöbet tutturulmamalıdır. Yönetmelikte getirilen düzenlemelerle nöbet konusunda adaletsiz sonuçlar ortaya çıkmıştır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yürütülmesi adına önemli bir konumu olan aile hekimlerinin nöbetlerden muaf tutulması için Sağlık Bakanlığı’na bu yönde talepte bulunduk. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini bekliyoruz. Türkiye’nin AB ülkeleri stardını yakalayabilmesi için 120 bin hekime ihtiyacı varken, acil servislerdeki hekim açığını gidermek amacıyla uzman hekim ve aile hekimlerine nöbet tutturmak gibi palyatif çözümler yerine sosyal devlet ilkesi gereği hekim açığının ivedilikle kapatılması gerekmektedir. Çalıştayda ayrıca Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği Taslağı’nı detaylı bir şekilde ele aldık. Çıkan sonucu raporlaştırdık ve gereğinin yapılması için ilgili yerlere ileteceğiz” dedi.

LİSANS TAMAMLAMADA YÖK BEKLENİY


Sağlık çalışanlarının lisans tamamlamasına yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Metin Memiş, Sağlık Bakanlığı’nın 19 Mayıs Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi ile protokol imzaladığını, imzalanan protokolün YÖK’ün onayından sonra faaliyete geçeceğini kaydetti. Memiş ayrıca, görevde yükselme sınavına girmesine karşın atamaları yapılmayan 2351 idari personelin yeniden sınava tabi tutulmadan atamalarının VHKİ kadrosuna yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Metin Memiş daha, İl Sağlık Müdürü Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ve İl Sağlık Müdür Vekili Kadir Demirel, Kamu Hastaneleri Birliği Eskişehir Genel Sekreteri Uz. Dr. Hüseyin Seyhan Fidan’ı ziyaret etti. Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Kemal Çırak’ın yanı sıra Sağlık-Sen Eskişehir Şubesi yönetim kurulu üyeleri de ziyaretlerde hazır bulundu.

 

 

  • PAYLAŞ :